[...] i albo jest wykorzystane, albo nie (jeśli np. brakuje któregoś aminokwasu, co jest czynnikiem ograniczającym). Tak się składa, że we krwi stale krąży dosyć pokaźna ilość wolnych aminokwasów. Dopiero wzrost stężenia hormonów anabolicznych (bodźcem do tego może być wysiłek lub uszkodzenia tkanek) jest sygnałem do wykorzystania tych [...]
[...] odżywcze koktajlu: Białko - 65 g Węglowodany - 99,5 g Tłuszcz - 8,5 g Kalorie - 660 kcal Skad wychodzi te 65g białka za cholere mi nie wychodzi albo mam jakies dziwne tabele. I jezeli koktailu wychodzi 3-4 szklanki to powiedzmy 3*200=600 gram tu wsumie 173g to co to jest ta pozostała ilość. Czegos nie rozumiem. Czy moze mi ktos wyjasnic?
Ciężko mi napisać faktyczną ilość węglowodanów, bo nie wiem czy mam wyliczyć ich ilość na 2600 kcal czy 2300 kcal. Planowałem podział makroskładników tak : Białko 2,2g / kg mc Tłuszcze 1,1 kg mc Węgle - reszta ( 5g pod ilość 2600 kcal) dla 2600 kcal jest to odpowiednio 147,4g Białka, 336,8g węglowodandów i 73,7g tłuszczy)
[...] Od uzyskanego wyniku odejmij około 300 kcal, po to, aby bilans kcal był ujemny lub dodaj tę samą ilość, jeżeli celem jest budowa masy mięśniowej. 2. Rozkład kcal na zalecane ilości makroskładników. W przypadku kobiet standard to 1,6-2 g białka/kg masy ciała, 1-1,3 g [...]
A tak serio, niema czegoś takiego jak maksymalna ilośc przyswojenia białka w posiłku. dokladnie, tutaj kwestia naszych indywidualnych mozliwosci. uklad pokarmowy sam Ci powie kiedy przesadzasz z bialkiem. jak beda wzdecia, bedzie bolal cie brzuch, stolec bedzie konsystencji zupy pomidorowej%-) to znak, ze enzymy sobie nie radza z taka iloscia [...]
[...] Aby zrobić koktajl wybierz produkty z każdego wyżej wymienionego źródła (posiłek zbilansowany to taki, w którym są węglowodany, białko oraz tłuszcz), dobierz taką ilość aby wartość kaloryczna oraz ilości poszczególnych makroskładników pasowały do Twojej diety. Produkty suche takie jak ryż czy kasza najpierw ugotuj a potem wszystkie [...]
[...] może nie z laktozy a z kazeiny, która nie jest łatwostrawnym białkiem. 2. Produkty pełnoziarniste - w diecie osób spożywających duże ilości kcal obecna jest również spora ilość węglowodanów. Staramy się, aby dostarczać produkty z jak najlepszych źródeł. Dlatego też bywa tak, że spożywamy w ten sposób zbyt duże ilości błonnika. Zdecydowanie [...]
Wartość energetyczna to ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ). Wszystkie składniki pokarmowe, zarówno białka, węglowodany, tłuszcze, jak i alkohol, zawierają kalorie. Białka dostarczają 4kcal/gram Białka to podstawowy budulec [...]
[...] to, zastanowić warto się wcześniej czym rzeczywiście jest kaloria. Kaloria jest pozaukładową jednostką energii, czyli jednostką ciepła. Czyli pisząc prosto, jest to ilość energii, jaka w wyniku spożycia określonej wartości makroskładników da daną wartość energii przyswojoną przez organizm. Każdy ze spożywanych przez nas składników [...]
[...] że zaobserwowano tendencję rezygnowania ze spożywania tłustego mleka i coraz częściej spożywa się niskotłuszczowe. To przyniosło odczuwalne wyniki - znacznie zmniejszyła się ilość zachorowań związanych z układem krwionośnym i pokarmowym. Nasuwa się pytanie: po co zwiększać liczbę zachorowań, spowodowanych przez mleko, a potem walczyć o ich [...]
Żywienie w sporcie nie jest wcale takie ciężkie, jak większości osób się wydaje. Wystarczy poznać pewne podstawy, aby później trzymać się rozpiski i kontrolować efekty w postaci zmian obwodów ciała. Bez wątpienia kalorie, jakie spożywamy w ciągu dnia, a nawet w perspektywie tygodnia, mają istotne znaczenie w tym, jakie osiągniemy efekty. Ilość ich [...]
2300 kcal - ok. W takim wypadku jakie proporcje białka, tłuszczy i węglowodanów? Gdybym miała jeść 2g białka na 1kg masy to musiałabym jeść ponad 200g białka (dla mnie to ilość nie do przejedzenia w ciągu dnia) czy zgodnie z wypowiedzią Paatik: "Osoby ze znaczną nadwaga nie powinny używać w tego typu wzorach swojej wagi aktualnej tylko zdrową, [...]
[...] fizyki, a takie podstawy zdecydowanie warto znać. Ilość, czyli masa danej substancji mierzona jest zawsze w gramach. Z kolei jej objętość w mililitrach. Z tego też względu ilość masy danej substancji nigdy nie będzie równa jej objętości, a uzależnione jest to od gęstości, czyli stosunku masy do objętości. Znając gęstość danej substancji i masę [...]
Płatki owsiane Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]
[...] i to w dużych ilościach, m.in. wraz z kolorowymi napojami, słodyczami. Banany, jak i pozostałe owoce jest źródłem fruktozy, jednak jej zawartość jest mniejsza niż ilość glukozy. W tych owocach występuje również sacharoza oraz skrobia. Mniej dojrzałe egzemplarze wykazują się większą zawartością skrobi (węglowodanów złożonych), bardziej [...]
[...] Po obliczeniu swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego odejmujesz od wyniku ok. 300 kcal żeby uzyskać ujemny bilans. To będzie Twoja ilość kalorii na start. Dieta jednak nie składa się jedynie z kalorii. Są jeszcze wartości odżywcze. Na początek załóż, że dieta będzie obejmować ok. 2g białka na kg masy [...]
Skrzyknęłyście się wszystkie by bronić Synthy jako białka redukcyjnego a mi wcale nie chodziło o to, że ta większa ilość węgli i tłuszczy uniemożliwi/utrudni redukcję, ale o to, że akurat odżywkę białkową kupuję dla białka; tłuszcze i węglowodany chętniej, bo dużo smaczniej (często), łatwiej i taniej(!), spożyję w produktach naturalnych. Wrzucę [...]
[...] zapotrzebowania. Najczęściej popełnianym błędem jest zbyt niska podaż kalorii, która skutkuje zmniejszeniem spontanicznej aktywności fizycznej i tym samym znacznie obniża ilość wydatkowanej energii. Dodatkowo, bardzo uboga kalorycznie dieta może powodować znaczne ubytki w masie mięśniowej, czego chcemy za wszelką cenę uniknąć. 2. Ile białka, [...]
[...] stężenia glukozy we krwi. Dzięki wzrostowi insuliny zwiększeniu ulega również transport glukozy do wnętrza komórek, co skutkuje zmniejszeniem jej poziomu we krwi. Zbyt niska ilość insuliny może powodować zaburzenia gospodarki węglowodanowej, przede wszystkim cukrzycy. Dlatego też podawana ona musi być w przypadku wystąpienia tej choroby. Uznawana [...]
[...] Dla porównania, wolny T stanowi od 0,5% do 4%, reszta jest luźno związana z albuminą. Generalnie (w przypadku mężczyzn) około 80% SHBG jest związane z T, dla kobiet ta ilość wynosi około 50%. Testosteron oczywiście nie jest jedynym naturalnym hormonem płciowym w organizmie. DHT (bardziej androgeniczny metabolit T) i estradiol (E2) są [...]